maanantai 22. syyskuuta 2014

Gluteenitonta siemenleipää

Ah, viikonloppuni oli tapahtumarikas ja tämän viikon käynnistymiseen on tarvittu kuppi jos toinenkin kahvia. Edessä häämöttävät synttärijuhlani vaativat sunnuntaivisiitin Tallinnaan ja iyengarjoogan totesin lauantaina lyhyen workshopin jälkeen ei-mun-suuntaukseksi. Olen myös katkaissut sokerittoman putken ja syönyt kakkua lastensynttäreillä. En tullut sokerihumalaan, mutta edelleenkään ei mitenkään hirveästi tee mieli makeaa ja hyvä niin. Nyt on totaalikieltäytymisen aika kuitenkin ohi ja on aika suhtautua makeaan myrkkyyn lempeydellä. Irtsareita saa syödä joskus ja kakku voi olla muutakin kuin raakakakkua. Toki ostin kuitenkin Ruohonjuuresta kookossokrua, jos nyt iskee inspiraatio leipomiseen. Olen oman elämäni sketsihahmo.

Seuraavan siemenleipäohjeen löysin sattumalta (alkuperäinen ohje täällä) googlatessani erään tunnin joogaopettajaa, joka näytti supertutulta. Tämä mysteeri ei ihan täysin auennut, mutta sain tehtyä tämän perustamiskustannuksiltaan mielipuolisen hintaisen leivän. Mulla nyt sattuu olemaan kaappi täysi siemeniä ja niiden kavereita, mutta jos sulla ei ole ja haluat tätä leipää nauttia, varaudu kaupparetkeen paksun lompakon kanssa. Mä puolitin ohjeen ainekset (koska mun leipävuoka ei ole kokoa large) ja modasin koostumusta kaapin sisällön mukaan. Tuli justiinsa sopiva taikina ja hyvää leipää ilman jauhoja. Leipäpalani on nyt muodikkaasti gluteeniton ja helvetin painava. Söin aamupalalla itse tehdyn quacamolen kanssa. Kukaan muu perheestäni ei halunnut maistaa yhtä haukkua enempää, mutta se on heidän menetyksensä.


Gluteeniton siemenleipä

  • kaksi ja puoli dl auringonkukansiemeniä

  • yksi dl pellavansiemeniä

  • yksi dl kurpitsansiemeniä
  • puolikas dl cashew-pähkinöitä rouhittuna 
  • puolikas dl mantelirouhetta
  • kaksi ja puoli dl tattarihiutaleita
  • puolikas dl kookoskuitujauhoja 
  • kaksi ja puoli rkl chia-siemeniä
  • kaksi rkl psylliumkuitujauhetta
  • kolme rkl seesaminsiemeniä
  • kolme rkl kookosöljyä
  • suolaa maun mukaan (laitoin paljon)
  • kaksi rkl kookossokeria
  • yksi dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • noin neljä dl vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sulata kookosöljy juoksevaksi ja lisää sen sekaan kookossokeri ja vesi. Yhdistä kuivat ainekset ja neste (muista lisätä suola), sekoita tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa, mutta taikinan kuuluu olla paksua. Kaada seos vuokaan ja anna tekeytyä muutama tunti. Laita uuniin puoleksi tunniksi 175 asteeseen. Irroita tämän jälkeen leipä vuoasta ja paista vielä puoli tuntia. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa reilun viikon.

Ja minkä hintaiseksi leipä sitten perustamiskustannuksiltaan tulee? Laskujeni mukaan tarvitset valuuttaa varovaisimmankin arvion mukaan kooltaan pienimmillä pakkauskoilla 50 euron verran. Siitä tekee kyllä sitten monen monta painavaa ja lisäaineetonta leipää, ei huolta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti